Op donderdag 10 november verzorgden Woonbron-directeur Arthur Oerlemans en hoofd Repressie van de Veiligheidsregio Rotterdam Leen van den Ouden de officiële opening van de interactieve brandbelevingswoning. In deze woning aan de Kalverhagen 1 in IJsselmonde kunnen bezoekers ervaren wat er gebeurt als er brand in een woning uitbreekt en ontdekken hoe zo'n brand voorkomen kan worden.

In de beleveniswoning lopen bezoekers door een gedeeltelijk verbrand huis en ruiken, zien en horen de tientallen waargebeurde verhalen van mensen die ook altijd dachten: 'Brand? Dat overkomt mij niet!'. Door het spelen van een virtual reality spel, een sleutelspel en een kennisquiz leren de bezoekers hoe je brand kunt voorkomen en wat je moet doen als er toch brand ontstaat. De belevingswoning is de komende vier maanden geopend op woensdagen en donderdagen van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Inzetten op preventie
De brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam VRR rukt zo'n 650 keer per jaar uit voor een woningbrand. Naast voorlichting op scholen en de club van 1-1-2 voor kinderen in de kazerne van Schiedam zet de brandweer met deze reizende belevingswoning ook stevig in op preventie en zelfredzaamheid van bewoners. Zo willen ze het aantal woningbranden én het aantal slachtoffers drastisch terugbrengen.

Samenwerken aan brandveiligheid
Woonbron-directeur Arthur Oerlemans: "Samen met de bewoners is Woonbron verantwoordelijk voor de brandveiligheid van zo'n 45.000 woningen in Rotterdam, Dordrecht, Delft, Nissewaard en Zuidplas. We weten hoe groot de impact is op bewoners, die betrokken raken bij een brand. Daarom vinden we voorlichting van groot belang én zijn we scherp op de brandveiligheid van onze woningen. We controleren en onderhouden bijvoorbeeld met vaste regelmaat vluchtroute-aanduidingen, brandblusmiddelen en noodverlichting. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er helemaal geen brand uitbreekt. Daarom ondersteunen we dit project. Zodat bewoners weten wat ze zelf kunnen doen om brand te voorkomen. En wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt. Ik raad iedereen aan een bezoek te brengen aan de belevingswoning in IJsselmonde."