Je gaat een woning kopen. Spannend! Bij het kopen van een woning komt heel wat kijken. Bijvoorbeeld het regelen van de hypotheek. Of het doorlezen van alle voorwaarden. Koop je een woning bij ons, dan is het ook handig om meer te weten over onze koopvormen. Op deze pagina lees je wat er allemaal gebeurt als je van een woning van ons koopt.


Stap 1: reageren op een woning

Je kijkt misschien al maanden op Funda. Na lang zoeken zie je eindelijk jouw droomhuis op onze website staan. Tip: reageer dan meteen. Maar lees eerst alle informatie in de advertentie goed door. Daarin staat bijvoorbeeld met welke koopvorm jouw droomhuis wordt verkocht. Maar ook of je iedere maand een VvE-bijdrage betaalt. En hoe het zit met het onderhoud van de woning.

Onze koopvormen

We verkopen onze woningen met 2 koopvormen. Iedere vorm heeft voor- en nadelen. Lees daarom eerst goed met welke koopvorm jouw droomhuis wordt verkocht. Wij kiezen zelf de koopvorm van de woning. Hier kun je niet over onderhandelen.

Vrije verkoop

  • Met deze vorm kan je onderhandelen over de verkoopprijs.
  • Je bent verplicht zelf in de woning wonen (zelfbewoningsplicht), ook voor de volgende bewoner(s).
  • Als je gaat verkopen, doe je dit zelf. Wij kopen de woning niet terug.
  • Winst of verlies bij verkoop zijn voor jou.

Lees meer over vrije verkoop

KoopGarant

  • Er is een vaste koopprijs met maximaal 15% koperskorting, vastgesteld door onafhankelijke taxateurs.
  • Je bent verplicht zelf in de woning wonen (zelfbewoningsplicht).
  • Wij kopen de woning gegarandeerd binnen 3 maanden terug.
  • We delen winst of verlies samen: 85% voor jou, 15% voor Woonbron. Ook betaal je de 15% koperskorting terug.
  • Waardestijging of -daling door verbouwing is voor jou.

Lees meer over KoopGarant

KoopComfort

Op dit moment verkopen we geen woningen meer met deze regeling. Eerder deden we dat wel.

Lees meer over KoopComfort

Vereniging van Eigenaars en VvE-bijdrage

Misschien heb je interesse in een appartement. Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Meer weten? Kijk eens op de website van de Vereniging Eigen Huis of VvE Belang.

Maandbedrag

Alle eigenaars betalen elke maand een bedrag aan de VvE. Dit bedrag is de VvE-bijdrage. De VvE gebruikt deze bijdrage voor bijvoorbeeld onderhoud aan het gebouw. Of voor een opstalverzekering. De hoogte van dit bedrag wordt tijdens de VvE-vergadering bepaald.

Je krijgt de laatste begroting, notulen, jaarrekening en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) van de VvE. Zo weet je precies waar je voor betaalt. En zie je of de VvE goed werkt. De VvE moet het gebouw goed onderhouden. En er moet genoeg geld gereserveerd zijn voor onderhoud.

Woonbron VvE Beheer

De VvE wordt beheerd door een bestuurder. Dit is meestal Woonbron VvE Beheer. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de VvE-bijdrage iedere maand van jouw rekening wordt afgeschreven. En ze maken een onderhoudsplan voor jouw gebouw.

Onderhoud

Wij zorgen altijd zelf voor een bouwkundige keuring van je woning. Je krijgt ook een gas- en elektrakeuring. Dan weet je gelijk of dit juist is aangelegd. Bij een appartement krijg je ook het onderhoudsplan van jouw gebouw. Daarin staat welke kosten je de komende tijd voor onderhoud kunt verwachten.

Woon je in een eengezinswoning? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Bij een appartement ben je alleen verantwoordelijk voor onderhoud aan de binnenkant. De Vereniging van Eigenaars (VvE) is verantwoordelijk voor onderhoud aan het gebouw. De kosten voor dit onderhoud zitten in de VvE-bijdrage.



Stap 2: gefeliciteerd, je hebt jouw droomhuis gekocht

Heb je gehoord dat je jouw droomhuis hebt gekocht? Gefeliciteerd! Er breekt een spannende tijd aan. Het tekenen van de koopovereenkomst, een afspraak bij de hypotheekadviseur… Je moet veel regelen. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden.

Kosten koper

Je betaalt natuurlijk voor de prijs van het huis. Daarnaast betaal je ook kosten koper. Deze kosten bestaan uit 2 onderdelen: kosten voor de koop en kosten voor de financiering. Houd hier altijd rekening mee.

Kosten voor de koop

Onder de kosten voor de koop vallen:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten voor de leveringsakte
  • Inschrijfkosten Kadaster
  • Verrekening van onroerendezaakbelasting (OZB), waterschap en rioolrecht

Deze kosten gelden alleen bij de koop van een bestaande woning. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan krijg je te maken met andere kosten. Er zit hierbij verschil tussen het kopen van een nieuwbouw woning of een bestaande bouw woning. Laat je hierover adviseren door een hypotheekadviseur.

Kosten voor de financiering

Onder de kosten voor de financiering vallen:

  • Kosten voor het afsluiten van een hypotheek
  • Notariskosten van de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Inschrijfkosten Kadaster
Ondertekenen koopovereenkomst

Weet je zeker dat dit jouw nieuwe woning wordt? Dan krijg je van ons een koopovereenkomst. Als je deze tekent, ben je in principe verplicht om de woning te kopen. Maar je hebt nog wel 3 dagen bedenktijd. In deze 3 dagen kun je zonder reden besluiten de woning toch niet te kopen. Dit heet de wettelijke bedenktijd.

Tip: Voorkom teleurstelling en laat altijd eerst een hypotheekberekening maken. Kijk ook naar kosten voor (gemeenschappelijk) onderhoud, VvE-bijdragen, belastingen, riool- en reinigingsrecht, verzekeringen en energiekosten. Doe dit voordat je de koopovereenkomst tekent.

Bij ons koop je altijd onder voorbehoud van financiering. Dat betekent dat de koop niet doorgaat als je binnen de afgesproken periode geen hypotheek krijgt. In dat geval moet je wel de afwijzing van 2 hypotheekadviseurs laten zien. Zo voorkom je dat je ons een boete betaalt.

Financiering regelen

Na het tekenen van de koopovereenkomst regel je de financiering. Meestal gaat het dan over een hypotheek. Of een hypotheek in combinatie met eigen geld. Hypotheekverstrekkers hebben tijd nodig om een offerte uit te brengen en goed te keuren. Houd hier dus rekening mee.

Bereken jouw maximale hypotheek via Vereniging Eigen Huis

Hypotheek afsluiten

Je kunt zelf een hypotheek afsluiten. Laat je wel goed adviseren door een hypotheekadviseur. Je hypotheek moet namelijk voldoen aan de eisen van de overheid. En banken kunnen aanvullende eisen stellen, die ook kunnen veranderen

Vertel jouw hypotheekadviseur over andere leningen die je misschien hebt. En controleer zelf of je geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Andere leningen hebben invloed op de maximale hypotheek. Heb je leningen of andere schulden? Dan kan dat ervoor zorgen dat je een lagere hypotheek krijgt.

Verbouwen

Soms kun je extra geld lenen voor een verbouwing. Leen je meer dan 10% van de hypotheeksom extra voor een verbouwing? Dan heb je toestemming van ons nodig. Stuur ons dan ook een bewijs van de marktwaarde na verbouwing (via een taxatierapport) en een kostenoverzicht.

Nationale Hypotheek Garantie

Soms is het verstandig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te nemen. Bij de koopvorm KoopGarant is dat zelfs verplicht. Dit heeft een paar voordelen:

  • Veilig: kom je, buiten jouw schuld om, in de financiële problemen? Dan zorgt NHG dat je in jouw woning kunt blijven wonen. Of zij nemen de restschuld over na (gedwongen) verkoop.
  • Verantwoord: de hypotheek past bij jouw financiële situatie en is niet hoger dan mag volgens de regels.
  • Voordelig: je betaalt een lagere rente.

HypotheekPlatform

Wij hebben goede ervaringen met het HypotheekPlatform. Dit is een onafhankelijke hypotheekadviseur die veel weet over hypotheken voor corporatiewoningen. Bijvoorbeeld voor woningen met KoopGarant of KoopComfort.

Wil je meer weten over Hypotheekplatform? Kijk dan op de website, bel naar 010 - 750 17 50 of stuur een e-mail.

Tip: kijk naar de toekomst

Ben je van plan een huis te kopen? Bepaal dan eerst of je de kosten die je elke maand hebt wilt en kunt betalen. Denk van tevoren bijvoorbeeld na over de volgende vragen:

  • Verdien je de komende jaren genoeg om de woonlasten te betalen?
  • Ga jij, of gaat jouw partner, straks minder werken (waardoor je minder inkomen hebt)?
  • Heb je kinderen die gaan studeren en moet je hier geld voor opzij zetten?
  • Heb je straks minder te besteden, omdat je met pensioen gaat?
Overdracht

Alles geregeld? Dan ga je naar de notaris voor de overdracht. Daarna ben je officieel eigenaar van de woning. Gefeliciteerd! Je krijgt ook meteen de sleutels. Controleer vóór de overdracht of de woning is achtergelaten zoals je met ons hebt afgesproken. Deze afspraken staan in de koopovereenkomst.

Ga je later naar de notaris? Of zelfs helemaal niet? Dan betaal je extra kosten.



Stap 3: verbouwen

Misschien is je nieuwe woning nog niet helemaal naar jouw smaak. En heb je plannen voor een nieuwe keuken, badkamer of een dakkapel. Wil je gaan verbouwen? Dan is het handig om op een paar dingen te letten voor je begint.

Soms heb je een omgevingsvergunning nodig. Controleer dit zelf op de website van het Omgevingsloket. Dit is belangrijk, want deze vergunning laat je weer aan ons zien als je de woning verkoopt. Zonder die vergunning kunnen we de woning niet zomaar van je terugkopen.

Verbouwen in een appartement

Ga je verbouwen in je appartement? Bekijk dan eerst de splitsingsakte. Hierin staat precies welk onderhoud aan je gebouw de VvE regelt. Dat is bijvoorbeeld het onderhoud aan de buitenkant van het gebouw. Zoals de kozijnen van jouw appartement. Die mag je niet vervangen zonder dat je daarvoor toestemming hebt.

Ook als je de binnenkant aanpast, moet je voldoen aan de regels van de splitsingsakte. Dan gaat het bijvoorbeeld over voorkomen van geluidsoverlast als je laminaat, parket of plavuizen hebt.

Lees meer over verbouwen in een koopwoning

Waardestijging door verbouwen

Soms zorgt een verbouwing er voor dat jouw woning meer waard wordt. Meestal is deze stijging lager dan het bedrag dat je aan de verbouwing hebt uitgegeven. Ook moet je rekening houden met afschrijving en smaak. Een koper kan iets minder mooi vinden dan jou. En over verloop van tijd gaan ook nieuwe dingen slijten.

Verkoop je de woning weer aan ons? Dan houden we in de taxatie alleen rekening met verbouwingen aan onroerende zaken. Dit zijn bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Vloerbedekking, laminaat en gordijnen vallen daar niet onder. Dit noemen we roerende zaken.