Samenwerken kan op verschillende manieren. Het begint bij onze bewoners. Bewonersbetrokkenheid, bewonersparticipatie en co-creatie zijn onmisbaar. Participatie betekent letterlijk: actieve deelname. Woonbron verstaat onder participatie: samen met medewerkers, bewoners en partners.
We betrekken bewoners actief bij belangrijke afwegingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, de huisvesting van senioren en de (fysieke) samenwerking in onze wijk. Ook bij renovatie- en nieuwbouwprojecten is hun rol onmisbaar, net als bij het nog leefbaarder en mooier maken van onze wijken. Onze bewoners hebben een belangrijke stem bij het bepalen van de prestatieafspraken met onze gemeenten. Ook vragen we hun inbreng als het gaat om het vertalen van onze koers naar jaarplannen.
In veel van onze woongebouwen delen we letterlijk en figuurlijk het eigenaarschap. Bijna 40% zit in een Vereniging van Eigenaren. Vaak zijn we grooteigenaar. Via een meerderheid van stemmen zouden we beslissingen kunnen doorvoeren, bijvoorbeeld over onderhoud of duurzaamheidsingrepen. Niet alleen onze eigen voorkeuren en financiƫle maat zijn van belang, ook die van de andere eigenaren. Dit vraagt een actieve dialoog met alle bewoners over wat nodig is om gebouwen leefbaar en in een goede staat te houden. Als we een minderheid van de stemmen hebben, delen we onze kennis over onderhoud, duurzaamheid en beheer om deze dialoog te versterken.
Bewonersparticipatie in wijken, straten en gebouwen
Bewoners kunnen op verschillende manieren actief deelnemen aan zaken die over het wonen en hun omgeving gaan. Er zijn informele en formele bewonersgroepen. En er zijn verschillende niveaus van bewonersparticipatie: van informeren, raadplegen, adviseren, samenwerken, meebeslissen tot beslissen.
Informele bewoners(groepen)
Bewoners die zich betrokken voelen bij hun gebouw, straat en/of wijk en zich actief willen inzetten, kunnen dat op verschillende manieren.
Bewonerscommissies
Een bewonerscommissie vertegenwoordigt de bewoners van een gebouw. Een bewonerscommissie is een belangrijke gesprekspartner voor Woonbron als het gaat om servicekosten, vernieuwingen/aanpassingen aan het gebouw, groenonderhoud, schoonmaak en activiteiten voor bewoners. Samen met onze complexbeheerders en sociaal beheerders signaleren zij zaken die spelen op het gebied van leefbaarheid. Woonbron vindt het belangrijk dat de bewonerscommissie uit een diverse groep bewoners bestaat, zodat zoveel mogelijk bewoners zich gesteund voelen.
Bewonersraden
De bewonersraad behartigt de belangen van de bewoners in een gebied of gemeente. Zij streeft naar voldoende betaalbare woningen in een prettige, veilige en gezonde omgeving, een goede en duurzame basiskwaliteit, goed onderhoud en een goede dienstverlening. Bewonerscommissies kunnen zich aansluiten bij de bewonersraad. De bewonersraad ondersteunt de bewonerscommissies op verschillende onderwerpen en is een belangrijke gesprekspartner voor Woonbron als het gaat om bijvoorbeeld lokaal beleid.