Voor het berekenen van de huurtoeslag heb je de kale huur (of netto huur) en subsidiabele servicekosten nodig. Dit zijn servicekosten die je mag meetellen in de berekening van de huurtoeslag:

  • Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten
  • Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimte
  • Kosten voor complexbeheer
  • Kosten voor bijvoorbeeld een recreatieruimte

Kale huur en subsidiabele servicekosten bekijken
Meer informatie over huurtoeslag

Check of alle informatie nog klopt

Want als je minder gaat verdienen, gaat je huurtoeslag omhoog. Als je meer gaat verdienen of minder huur betaalt, dan gaat je huurtoeslag omlaag. De hoogte van je huurtoeslag kan ook veranderen als er iemand bij je komt wonen. Pas het altijd aan als er iets in je situatie verandert.

Proefberekening maken
Lees welke wijzigingen je zelf doorgeeft aan de Belastingdienst


Vraag en antwoord

Hieronder geven we antwoord op vragen die wij vaak krijgen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Misschien wel! Je mag niet te veel verdienen en je huur mag niet te hoog zijn. Ook telt mee of je met anderen woont of alleen, en hoe oud je bent. Op toeslagen.nl/proefberekening kun je een proefberekening maken. Dan weet je snel of je huurtoeslag kunt krijgen.

Hoe krijg ik hulp bij het aanvragen van huurtoeslag?

Er zijn ook verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het aanvragen van huurtoeslag. Die vind je op toeslagen.nl/hulp.

Krijg ik meer huurtoeslag als de huur stijgt?

Ja. Als je vóór de huurverhoging al huurtoeslag kreeg voor deze woning, blijf je die krijgen. Zelfs als de huur boven de grens voor huurtoeslag is uitgekomen. Dat heet 'verworven recht'. Als er iets verandert in bijvoorbeeld je inkomen, dan kan de huurtoeslag wel veranderen. Woonbron geeft de nieuwe huur door aan de Belastingdienst.

Wat zijn subsidiabele servicekosten? En waar kan ik deze vinden?

Subsidiabele servicekosten zijn servicekosten die je mag meetellen in de berekening van de huurtoeslag. Voor deze kosten geldt vaak een maximumbedrag.

Het gaat om 1 of meer van de deze servicekosten:

  • Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten
  • Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimte
  • Kosten voor complexbeheer
  • Kosten voor bijvoorbeeld een recreatieruimte

Klik hier om jouw subsidiabele huur (inclusief servicekosten) te bekijken. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Mijn huur wordt hoger dan de toeslaggrens van € 879,66. Kan ik dan wel mijn huurtoeslag houden?

Als je nu huurtoeslag krijgt dan hou je daar gewoon recht op. Ook als de huur in 2024 boven de huurtoeslaggrens van € 879,66 uitkomt. Als je opnieuw huurtoeslag wilt aanvragen dan moet de huur wel lager zijn dan de huurtoeslaggrens.