Geplaatst op

Woonbron wil de komende jaren meer inzetten op het bevorderen van bewonersparticipatie. Door samen te werken met bewoners en hun initiatieven te ondersteunen. Zoals dat van bewoner Loes. “Ik woon hier nu 14 jaar en al die tijd is hier een bewonerscommissie actief geweest, maar tijdens de coronapandemie is deze langzaam ter ziele gegaan. Toen ik hoorde dat er geen kandidaten meer waren, heb ik mezelf opgegeven en iedereen die ik hier ken aan zijn jasje getrokken om mee te doen. Ik ben zeer actief in het vrijwilligerswerk en ben gewend om van alles te organiseren. Het is hier mede zo prettig wonen door de inspanningen van de bewonerscommissie.”

Bevorderen van saamhorigheid

Toen Loes wilde weten wat de mogelijkheden en voorwaarden waren om de commissie voort te zetten, belde ze Woonbron en kwam in contact met Rob. “Bewonersinitiatieven juichen wij alleen maar toe”, vertelt Rob. “Nadat ik met Loes had gesproken en duidelijk was welke wensen er waren, heb ik geholpen een geschikte vorm te vinden. Er is gekozen voor een informele bewonerscommissie zonder allerlei extra verplichtingen.” Loes: "Over de informele vorm waren we het snel eens. Dat vond ik een mooie oplossing. Zo kunnen we als bewoners gezamenlijk activiteiten opzetten en de saamhorigheid in ons complex bevorderen. Met de oprichting zijn we verder geholpen door de projectcoördinator Participatie van Woonbron, Drenusha Rexhepi. Zij heeft ons allerlei informatie gegeven en ideeën aangedragen.”

Positieve bijdrage aan woonomgeving

Rob: “Voor Woonbron is bewonersparticipatie in de vorm van een bewonerscommissie belangrijk omdat actieve bewoners zorgen voor een positieve bijdrage aan de woonomgeving. Zo willen we graag bewoners betrekken bij de plannen in de woningen en wijken. Daarnaast is het voor ons een manier om geïnformeerd te blijven over het complex en de bewoners. Bij de oprichting van een formele bewonerscommissie komt iets meer kijken, zoals het opstellen van statuten en het vormen van een bestuur. Ook moet het bestuur verantwoording afleggen aan de leden. Voor de meeste bewoners is dit geen dagelijkse kost. De projectcoördinator Participatie heeft kennis van deze zaken en kan bewoners hierin ondersteunen.”

Loes: “Omdat we geen betalende leden hebben, moeten we op een andere manier onze activiteiten bekostigen. Dat doe ik door sponsors te benaderen, zoals de voetbalvereniging waar ik al 50 jaar bij zit. Ook kloppen we weleens bij Woonbron aan. Dat hebben we onder meer gedaan voor de aankomende viering van het 25-jarig bestaan van ons complex.” Rob: “Bewoners kunnen voor activiteiten die bijdragen aan een gemeenschappelijk doel in het complex of de wijk, de Woonbroneuro aanvragen. Daar zitten wel voorwaarden aan. Zo vragen we om een beknopt plan vooraf, en achteraf om een overzicht van de rekeningen en foto’s van het evenement. De aanvraag hiervoor is zeer laagdrempelig om zoveel mogelijk bewoners te inspireren en hiertoe aan te zetten.”

Samenwerking met bewoners

Door bewonersparticipatie ontstaat vaak een leuke samenwerking. Rob: “Loes weet wanneer en waarvoor ze me kan bellen. Als ik niet kan helpen, schakel ik mijn collega’s in. Het is fantastisch om te zien dat de bewonerscommissie hier in deze vorm zo goed draait. Ik vind het belangrijk, omdat dit laat zien wat er mogelijk is bij Woonbron. We willen bewoners graag ondersteunen bij hun initiatieven. Het levert meer woonplezier en een grotere betrokkenheid op. Daar worden we uiteindelijk allemaal blij van.”

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer