Actief bijdragen aan woongeluk

Geplaatst op

Woonbron wil de komende jaren meer inzetten op het bevorderen van bewonersparticipatie. Door samen te werken met bewoners en hun initiatieven te ondersteunen. Zoals dat van bewoner Loes. “Ik woon hier nu 14 jaar en al die tijd is hier een bewonerscommissie actief geweest, maar tijdens de coronapandemie is deze langzaam ter ziele gegaan. Toen ik hoorde dat er geen kandidaten meer waren, heb ik mezelf opgegeven en iedereen die ik hier ken aan zijn jasje getrokken om mee te doen. Ik ben zeer actief in het vrijwilligerswerk en ben gewend om van alles te organiseren. Het is hier mede zo prettig wonen door de inspanningen van de bewonerscommissie.”

Bevorderen van saamhorigheid

Toen Loes wilde weten wat de mogelijkheden en voorwaarden waren om de commissie voort te zetten, belde ze Woonbron en kwam in contact met Rob. “Bewonersinitiatieven juichen wij alleen maar toe”, vertelt Rob. “Nadat ik met Loes had gesproken en duidelijk was welke wensen er waren, heb ik geholpen een geschikte vorm te vinden. Er is gekozen voor een informele bewonerscommissie zonder allerlei extra verplichtingen.” Loes: "Over de informele vorm waren we het snel eens. Dat vond ik een mooie oplossing. Zo kunnen we als bewoners gezamenlijk activiteiten opzetten en de saamhorigheid in ons complex bevorderen. Met de oprichting zijn we verder geholpen door de projectcoördinator Participatie van Woonbron, Drenusha Rexhepi. Zij heeft ons allerlei informatie gegeven en ideeën aangedragen.”

Positieve bijdrage aan woonomgeving

Rob: “Voor Woonbron is bewonersparticipatie in de vorm van een bewonerscommissie belangrijk omdat actieve bewoners zorgen voor een positieve bijdrage aan de woonomgeving. Zo willen we graag bewoners betrekken bij de plannen in de woningen en wijken. Daarnaast is het voor ons een manier om geïnformeerd te blijven over het complex en de bewoners. Bij de oprichting van een formele bewonerscommissie komt iets meer kijken, zoals het opstellen van statuten en het vormen van een bestuur. Ook moet het bestuur verantwoording afleggen aan de leden. Voor de meeste bewoners is dit geen dagelijkse kost. De projectcoördinator Participatie heeft kennis van deze zaken en kan bewoners hierin ondersteunen.”

Loes: “Omdat we geen betalende leden hebben, moeten we op een andere manier onze activiteiten bekostigen. Dat doe ik door sponsors te benaderen, zoals de voetbalvereniging waar ik al 50 jaar bij zit. Ook kloppen we weleens bij Woonbron aan. Dat hebben we onder meer gedaan voor de aankomende viering van het 25-jarig bestaan van ons complex.” Rob: “Bewoners kunnen voor activiteiten die bijdragen aan een gemeenschappelijk doel in het complex of de wijk, de Woonbroneuro aanvragen. Daar zitten wel voorwaarden aan. Zo vragen we om een beknopt plan vooraf, en achteraf om een overzicht van de rekeningen en foto’s van het evenement. De aanvraag hiervoor is zeer laagdrempelig om zoveel mogelijk bewoners te inspireren en hiertoe aan te zetten.”

Samenwerking met bewoners

Door bewonersparticipatie ontstaat vaak een leuke samenwerking. Rob: “Loes weet wanneer en waarvoor ze me kan bellen. Als ik niet kan helpen, schakel ik mijn collega’s in. Het is fantastisch om te zien dat de bewonerscommissie hier in deze vorm zo goed draait. Ik vind het belangrijk, omdat dit laat zien wat er mogelijk is bij Woonbron. We willen bewoners graag ondersteunen bij hun initiatieven. Het levert meer woonplezier en een grotere betrokkenheid op. Daar worden we uiteindelijk allemaal blij van.”

Overig nieuws

Mijlpaal voortgang nieuwbouw aan de Frank van der Goesstraat in Dordrecht

In de wijk Crabbehof in Dordrecht is de nieuwbouw van de Frank van der Goesstraat in volle gang. Tijdens de feestelijke bijeenkomst van gisteren werd de start en de voortgang van het project gevierd. Na de toespraken van Arthur Oerlemans, directeur van Woonbron, wethouder Wim van der Kruijff van de gemeente Dordrecht en Johan Krijgsman, directeur Waal, brachten de genodigden een toost uit op het bereiken van weer een mijlpaal voor de woningbouw in Dordrecht.
Lees meer

Digitale bewonersnieuwsbrief september 2024

Eind september verstuurden we onze digitale nieuwsbrief naar onze bewoners. Ook in deze editie weer vele interessante onderwerpen, zoals verhalen van bewoners, het antwoord op veelgestelde vragen én tips.
Lees meer

168 sociale huurwoningen Wippolder in Delft grondig opgeknapt

Met een gezellig feest zijn op vrijdag 4 oktober de werkzaamheden aan 168 sociale huurwoningen en 3 winkelruimtes in de wijk Wippolder in Delft afgerond. Woningcorporatie Woonbron heeft deze woningen de afgelopen 2 jaar grondig geïsoleerd en verbeterd, met respect voor de historische uitstraling van de woningen uit de jaren ‘20.
Lees meer