Geplaatst op

Het historische pand stelt het projectteam voor een flinke uitdaging. Jan Willem: “In 2021 zijn we begonnen met de eerste plannen. Er is sindsdien veel denk- en rekenwerk verricht.Van binnen bestaat het Alhenablok eigenlijk uit meerdere gebouwen. Niks sloot op elkaar aan, er zijn hoogteverschillen en het is ook nog eens flink verzakt. Daarom is het pand helemaal leeggehaald, zelfs sommige wanden en vloeren moesten eruit. Achter de originele gevel bouwen we het pand helemaal opnieuw op.”

Lange voorbereiding

Jasper Sluimer is vanuit BIK bouw nauw betrokken bij het project. “Als bouwteampartner zijn we vroeg in het proces aangesloten. Met elkaar zijn we maanden bezig geweest om alles tot in het kleinste detail uit te denken en te checken. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan tijdens het werk, want dat kan leiden tot vertraging en hogere kosten. Het hielp dat het pand al helemaal leeggehaald was door Woonbron. Zo konden we precies zien wat de staat van het pand was.” Jan-Willem: “Het is zo’n complex gebouw, we kwamen steeds weer nieuwe dingen tegen waar we een oplossing voor moesten bedenken. Je wilt de hoogste kwaliteit, maar het moet wel rendabel blijven.”

Duurzame renovatie

“Wat het project zo bijzonder maakt, is dat alle bouwfacetten erin zitten”, vertelt Jasper. “Van transformeren, tot restaureren en renoveren tot uiteindelijk nieuwbouw. Extra uitdagend is de kleine bouwplaats en de ligging van het pand naast een metrostation, de Pax Christi kerk en aan een drukke weg. Dat vraagt ook logistiek goede afstemming en planning. Aandacht voor duurzaamheid is er ook”, vervolgt Jasper. “Bij het leeghalen van het pand zijn bouwmaterialen ‘geoogst’ om elders opnieuw te gebruiken. Verder worden de gerenoveerde woningen aangesloten op stadswarmte en krijgen de 5 nieuwbouwwoningen een warmtepomp. We isoleren de gevels en muren, plaatsen zonnepanelen en brengen een sedumdak aan op de gedeelde fietsenstalling.”  

Nieuwe indeling
“De opzet van het gebouw wordt helemaal veranderd,” vertelt Jan Willem. “Overal zaten trappen die veel ruimte in beslag namen. We maken nu de tweede, derde en vierde verdieping toegankelijk vanaf de achterkant via een galerij. Zo creëren we meer ruimte voor woningen en krijgt elke woning een eigen voordeur. Ook voegen we liften toe, voor meer comfort en betere toegankelijkheid. Op de begane grond komen 9 woningen, hiervoor worden enkele bedrijfsruimtes omgebouwd. Die mix van wonen en bedrijvigheid is goed voor de veiligheid en levendigheid in de buurt.”

Samenwerking
Binnen het bouwteam wordt nauw samengewerkt. Jasper: “Jan Willem en ik weten precies wat we aan elkaar hebben. En dat is heel belangrijk bij zo’n project als dit.” Zo ervaart Jan Willem het ook: “Alle partijen moeten continu scherp zijn en steeds alles checken, omdat elke wijziging een domino-effect heeft. BIK bouw is een aannemer die meedenkt. Ze zijn creatief en oplossingsgericht.” Jan Willem kijkt tevreden om zich heen: “Ik vind dit altijd een mooie fase, als je weer kunt opbouwen. Het groeit weer. Je ziet nu gebeuren wat we met elkaar bedacht hebben. Straks voldoet het gebouw weer aan alle eisen en is het klaar voor de toekomst.”

Overig nieuws

Overeenkomst voor een duurzame toekomst voor woongebouw IJsselburgh getekend

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Dura Vermeer Bouw Heyma ondertekenden op 15 juli 2025 de overeenkomst voor de uitvoering van grote onderhouds- en verbeterwerkzaamheden aan woongebouw IJsselburgh in Rotterdam. De aanpak van dit gebouw met 196 woningen voor ouderen aan de Schinnenbaan in de wijk Beverwaard belooft bewoners verbetering van de woonkwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Toevoeging van isolatie en ventilatie zorgen ervoor dat er minder warmte verloren gaat en bewoners energiezuiniger wonen. In juni gaf een ruime meerderheid van de bewoners hun toestemming voor de wijzigingen. De IJsselburgh straalt straks in zijn omgeving met frisse, nieuwe kleuren en gemoderniseerde hoofdingang.
Lees meer

Impuls van 110 miljoen euro voor Coolhaveneiland dankzij grootschalige gebiedsaanpak Woonbron

Op Coolhaveneiland in Rotterdam-Delfshaven werkt woningcorporatie Woonbron de komende jaren aan een grootschalige gebiedsaanpak. Met een investering van ruim 110 miljoen euro worden bestaande woningen verduurzaamd, hele woonblokken gerenoveerd of gesloopt en nieuwe woningen gebouwd. Het doel: kwaliteit toevoegen aan de wijk, zonder betaalbaarheid uit het oog te verliezen.
Lees meer