Geplaatst op

De zomers in Nederland zijn vaak wisselvallig. Het kan regenen, het kan gewoon mooi weer zijn, maar er kunnen ook langere periodes met hele hete dagen tussen zitten. Hoe houd je het in je woning dan lekker koel en aangenaam? Ronny Oedit, complexbeheerder in Delft, geeft een paar handige tips.

Je hoort tegenwoordig vaak het woord hittestress. Wat is dat?
"Hittestress wordt veroorzaakt door extreme hitte. Je kunt door de hoge temperaturen gezondheidsklachten krijgen, omdat je lichaam de warmte niet kwijt kan. Klachten kunnen zijn: hoofdpijn, een hoge hartslag, misselijkheid en je kunt zelfs buiten bewustzijn raken. Ook huisdieren kunnen er last van hebben."


Wat moet ik doen als het zo warm is?
"Belangrijk is om voldoende water te drinken. Ongeveer een glas per uur. Zorg ook altijd dat u water bij u heeft. Ook als u naar buiten gaat. Vermijd zoveel mogelijk direct zonlicht, en smeer uzelf in met zonnebrand voordat u erop uitgaat. Zware inspanningen kunt u beter uitstellen tot het weer wat koeler is. Schaduw, een koel, donker plekje in huis, een koud voetenbad en een ventilator kunnen natuurlijk ook helpen."


Hoe blijft mijn woning koel?
"Gebruik zo min mogelijk apparaten die warmte afgeven. Houd ramen en deuren, en gordijnen gesloten. En rolgordijnen naar beneden zolang de zon schijnt. Doe het zonnescherm naar beneden. Hoe donkerder het in huis is, des te koeler het blijft. Zodra het buiten afkoelt, kunt u ramen en deuren weer openzetten en ventileren."


Nog meer tips?
"Wees voorbereid. Volg de weersvoorspellingen op tv, radio of internet. Kijk ook om naar uw buren of andere mensen in uw omgeving. Ondersteun ze als ze wellicht niet zelf genoeg kunnen doen om het wat koeler te krijgen. Ook kan iemand buiten een zonnesteek oplopen, waarbij het lichaam oververhit raakt. Dat kan gevaarlijk zijn. Bel als het nodig is 112."

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer