Geplaatst op

Betaalbaarheid, beschikbaarheid, verduurzaming, … De woonplannen van minister Hugo de Jonge vlogen en vliegen om onze oren. En dat gaat gepaard met de naderende afschaffing van de verhuurderheffing.

Eerst even over de verhuurderheffing. Die vreselijke 'huurdersbelasting' gaat verdwijnen in 2023. En dat is maar goed ook. Niet alleen was Nederland het enige land ter wereld dat de sociale huursector belastte met een gerichte belastingheffing. Er werd door deze belasting ook veel geld onttrokken aan de volkshuisvesting: zo'n 1,8 miljard euro per jaar. Geld dat vanaf 2023 bij de corporaties blijft.
Over de tegenprestaties van de wooncorporaties zijn Aedes, de minister, de Woonbond, de VNG en het IPO in gesprek. En dit gesprek gaat leiden tot een landelijk afsprakenkader. Vanwege mijn lidmaatschap in het algemeen bestuur van Aedes zit ik op de 1e rang bij deze interessante materie en zal ik mijn invloed zoveel mogelijk laten gelden.

Terug naar de woonplannen van de minister, zoals het Programma Betaalbaar Wonen. Helder is dat het Rijk weer meer de regie wil nemen op de volkshuisvesting. Met daadkrachtige maatregelen om de vele misstanden en probleempunten die er zijn, aan te pakken. Nog belangrijker is de constatering dat de corporaties er weer toe doen. We worden weer gezien als onderdeel van de oplossing en niet als onderdeel van een probleem. Een verademing na tien jaar afbraakbeleid op het Wonen dossier. Een afbraakbeleid dat door oud-minister Blok vakkundig is ingezet en door zijn opvolger en de landelijke politiek is gelardeerd met een apathische houding en een totaal gebrek aan daadkracht en urgentiegevoel. Dat heeft geleid tot ellenlange wachttijden voor een sociale huurwoning, een enorm tekort aan woningen in alle prijsklassen, uitbuiting van huurders in de particuliere verhuur en torenhoge huren in het middensegment.

Eén maatregel in het bijzonder maakt mij ontzettend blij. Ik heb vaker aangegeven hoe veel huurders van particuliere eigenaren nu veel te hoge huren betalen. Huren die door de huidige wetgeving slechts beperkt kunnen worden aangevochten bij de huurcommissie. Wat een enorme verrassing dat de minister in het Programma Betaalbaar Wonen alle door mij genoemde argumenten gebruikt om de grote misstanden stevig aan te pakken in de particuliere verhuurmarkt, voor woningen die volgens de WWS-punten (woningwaarderingsstelsel) tot de sociale voorraad behoren. Voor de liefhebber: zie pagina 32 van het Programma Betaalbaar Wonen. De minister wil kort gezegd het WWS stelsel dwingend maken voor de sociale voorraad. In eenvoudige woorden: je bent als verhuurder strafbaar als je meer huur vraagt dan wat de WWS punten maximaal aangeven. Daarmee wordt echt een fundamentele keuze gemaakt voor de huurder en niet voor de verhuurder. Eindelijk gaat de overheid weer dat broodnodige schild zijn voor de 'zwaksten' op de huurmarkt.

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer