Geplaatst op

Eerste 56 van 2000 huurwoningen in IJsselmonde aangesloten op warmtenet

Na 6 maanden van werkzaamheden is het appartementencomplex Wilbertoord in IJsselmonde behalve gerenoveerd ook van het aardgas afgegaan. De 56 appartementen zijn aangesloten op stadswarmte van Vattenfall. Voor de bewoners betekent dit dat ze voortaan elektrisch koken, in plaats van op gas. De appartementen zijn bij de renovatie daarom voorzien van inductiekookplaten.

Het Wilbertoord-complex is flink onder handen genomen. Mark Joosten, projectleider van Woonbron: "Willems Vastgoedonderhoud heeft alle woningen voorzien van HR++-glas, heeft gevelelementen geïsoleerd, vloerisolatie aangebracht onder de benedenwoningen en heeft het mechanische ventilatiesysteem verbeterd. Vattenfall heeft warmteleidingen tot in de beide ketelhuizen aangebracht en Feenstra heeft de bestaande cv-installaties aangesloten op de nieuwe warmteleidingen en heeft in de woningen nieuwe thermostaatkranen gemonteerd. De bewoners wonen nu in appartementen die weer helemaal up-to-date zijn!"

Betaalbaarheid geborgd
De nieuwe warmtevoorziening maakt de woningen klaar voor een toekomst zonder aardgas. Woonbron heeft voor Wilbertoord gekozen voor stadswarmte als vervanger van aardgas. Martin Roders, programmamanager Duurzaamheid bij Woonbron: "De keuze voor stadswarmte lag voor de hand. Met Vattenfall zijn al eerder goede afspraken gemaakt voor het aansluiten van meerdere complexen in IJsselmonde. De insteek daarbij was vooral dat de woonlasten voor de huurders minimaal gelijk blijven. Zo blijft de betaalbaarheid geborgd."

Comfortabeler én milieuvriendelijker
De woningen in het complex Wilbertoord krijgen hun warmte grotendeels vanuit de afvalverbranding van de AVR in Rozenburg. Een klein deel is restwarmte uit het havengebied. Vattenfall legt op haar website uit dat deze warmte 72% minder CO2-uitstoot oplevert, in vergelijking met aardgas. Martin Roders: "De appartementen in Wilbertoord zijn dus niet alleen comfortabeler geworden, maar ook een stuk milieuvriendelijker. De overgang naar een aardgasvrij Wilbertoord past naadloos in de verduurzamingsambities van Woonbron."

Onzekere toekomst Warmtebedrijf Rotterdam geen effect op warmtelevering Wilbertoord
Begin oktober werd bekend dat het college van burgemeester en wethouders heeft besloten niet door te gaan met de deelname van het Warmtebedrijf Rotterdam aan een nieuwe warmteleiding naar Leiden. De gemeente is voor een groot deel eigenaar van het Warmtebedrijf Rotterdam. Dit besluit van het college heeft mogelijk gevolgen voor het voortbestaan van het Warmtebedrijf Rotterdam. Huurders van de Wilbertoord hoeven zich echter hier geen zorgen over te maken, de warmtelevering gaat namelijk hoe dan ook door. Dit is wettelijk geregeld via de Warmtewet. Met Vattenfall zijn afspraken gemaakt over tarieven. Dit is vastgelegd in een zogenaamde concessie. Deze afspraken blijven gelden en kunnen niet zomaar worden gewijzigd.

Op de foto: mevrouw Dorsman, de oudste huurder van de Wilbertoord draait symbolisch de gaskraan dicht. Achter haar, v.l.n.r.: Peter Kleinheerenbrink (Commercieel Project Manager Vattenfall), Martin Roders (programmamanager Duurzaamheid Woonbron), Frank Spel (projectleider Willems VGO) en Wilbert Burger (regiomanager Feenstra)

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer