Geplaatst op

Ruim een jaar heeft het geduurd, het veelomvattende verbeteronderhoud aan de Mozartflat en zijn 196 appartementen. Het resultaat mag er zijn. Bewoners wonen nu een stuk comfortabeler en energiezuiniger. Voor Woonbron is de Mozartflat het eerste woongebouw in Delft dat klaar is voor een aardgasvrije toekomst. Op 12 juli was de feestelijke afsluiting in de achtertuin van de flat. Bewoners, Woonbron en Heembouw brachten een toost uit op de teruggekeerde woonrust en op het 'het nieuwe wonen' op deze populaire woonplek in Delft.

De heer Ruys woont al jaren in de Mozartflat. 'We zijn enorm blij met alle verbeteringen. Omdat het lange tijd onduidelijk was wat er met de flat zou gaan gebeuren, waren we zelfs bang voor sloop. Door deze aanpak zijn deze zorgen weg en hopen we nog heel veel jaren te kunnen blijven wonen in ons mooie huis met alle gezelligheid in de buurt met de kaartclubjes en de jeu de boules baan in de achtertuin.'

Linda Schalkwijk, directeur Woonbron: 'Een pluim voor de bewoners. Voor alle medewerking en geduld om alle verbeteringen te kunnen doen. Ook voor het team van Heembouw en Woonbron dat keihard heeft gewerkt aan de vernieuwing en verduurzaming van de Mozartflat met oog voor de bewoners. Het team was tijdens de verbouwing voor hen zichtbaar thuis in de wijk. Ik hoop van harte dat onze huurders nu volop gaan genieten van de nieuwe woonkwaliteit.'

Werkzaamheden buiten en binnen
De buitenzijde van het gebouw kreeg onderhoud en een frisse nieuw uitstraling. De energieprestatie is verbeterd naar een A-label. Door de isolerende maatregelen is er minder warmteverlies. De bewoners hebben daardoor meer warmtecomfort en wonen een stuk energiezuiniger. De gasvoorziening is zodanig aangepast dat in de toekomst eenvoudig een aansluiting gemaakt kan worden op een warmtenet. Er is nu al geen kookgas meer in de woningen. Om de huurders bij deze overstap te ondersteunen, kregen zij een elektrisch kooktoestel en bijbehorende pannen. Ook was er gedurende 2 dagen op het parkeerterrein een demonstratie van het nieuwe koken. Naast deze aanpassingen, zijn de werkzaamheden in de woningen vooral gericht op verbeteringen van het wooncomfort. Dat is gebeurd met de toevoeging van mechanische ventilatie, kunststof kozijnen met isolerend glas en ventilatieroosters. Het glas zorgt bovendien voor een betere wering van de zon. Ook is een nieuw warmte- en warmwater distributiesysteem aangelegd, wat voor een aangenaam comfort met snel warm water zorgt. En, voor wie iets extra's in zijn woning wilde laten uitvoeren om fijner te wonen, was er een uitgebreide keuzemenukaart. Voor eigen rekening kon men bijvoorbeeld een handdoekradiator of extra stopcontacten in zijn eigen woning laten plaatsen.

Voor en mede door de bewoners
In de voorbereiding en tijdens uitvoering van de aanpak is nauw samengewerkt met een afvaardiging van de bewoners. Uit een eerder woononderzoek bleek dat veel bewoners liever niet tijdelijk wilden verhuizen. Ingrijpende werkzaamheden zonder overlast zijn helaas niet mogelijk. In een proefwoning is vooraf ervaring opgedaan met wat de werkzaamheden voor de bewoners betekenen en hoe de overlast zoveel mogelijk beperkt kan worden. Dit heeft geleid tot een gefaseerde aanpak en het inzetten van diverse tijdelijke voorzieningen; van een mobiel toilet en andere tijdelijke voorzieningen tot een huiskamer als rust- en of werkkamer achter de flat. Met bewoners die bijvoorbeeld om gezondheidsredenen niet thuis konden verblijven, zijn maatwerkafspraken gemaakt. Ook was er een hulpservice. Bewoners kregen helpende handjes bij het verplaatsen van spullen, het weghalen en terughangen van gordijnrails of andere kleine klusjes als zij dit zelf niet kunnen.

Europese subsidie
Met deze aanpak investeert Woonbron ruim € 16 miljoen in het verbeteren van de kwaliteit en verduurzaming van zijn sociale huurwoningen in Delft. Door de technische aanpassingen aan het woongebouw om in de toekomst een aansluiting op het warmtenet mogelijk te maken, kon de aanpak in 2022 rekenen op subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer