Geplaatst op

Met de onthulling van een nieuw bouwdoek heeft Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen, gisteren het feestelijke startsein gegeven voor de duurzame renovatie van het Alhenablok in Rotterdam. Woningcorporatie Woonbron begon al in 2021 met de werkzaamheden. BIK bouw is recent gestart met het renovatiewerk.

De ingrijpende renovatie van het Alhenablok is hard nodig. Het gebouw aan het Marconiplein, de Mathenesserweg, Dirk Danestraat en Mathenesserdijk stamt uit de jaren '20 en heeft door de jaren heen veel schade opgelopen door (grond)wateroverlast, schimmel, zwammen en bruinrot. Daarom wordt de fundering volledig hersteld. Ook wordt het gebouw grondig geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet, worden liften, trappenhuizen en galerijen gerealiseerd en het dak vernieuwd. De historische gevel, ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van onder meer De Kuip en de Van Nelle Fabriek, blijft behouden.

Energiezuinige en moderne woningen
"Ik ben blij dat we met de renovatie aan de slag kunnen", zegt Richard Sitton, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonbron. "Het is een mooi en uitdagend project met een enorme voorgeschiedenis, maar het belangrijkste is dat we vanuit onze maatschappelijke rol als woningcorporatie op deze manier kunnen zorgen voor voldoende goede, moderne en energiezuinige woningen. Alles bij elkaar renoveren we 80 woningen in het middenhuursegment en 5 bedrijfsruimtes. Én we bouwen 5 houtbouwwoningen tussen de Pax Christi kerk en het Alhenablok. Daar ben ik trots op."

Duurzaam karakter
Wethouder Zeegers: "Dit project sluit goed aan bij de doelstellingen van de gemeente Rotterdam om niet alleen te voorzien in sociale huurwoningen, maar ook woningen in het middenhuursegment. De vraag naar deze woningen binnen onze gemeente is groot. Ik ben blij dat Woonbron hier een bijdrage aan levert. Mooi is ook het duurzame karakter van dit project. Zo is het gebouw aan de binnenkant niet gesloopt, maar 'geoogst'. Veel van deze 'geoogste' bouwmaterialen krijgen daarmee een nieuwe bestemming. En het Alhenablok is al bijna 100 jaar beeldbepalend voor Spangen. Ik ben blij dat dat zo blijft en hoop dat dit project een voorbeeld kan zijn voor andere vergelijkbare duurzame renovatieprojecten."

Eind 2025 klaar
De werkzaamheden aan en rondom het Alhenablok zijn naar verwachting eind 2025 klaar. Alle woningen worden ruim voor die tijd aangeboden via Woonnet Rijnmond. Geïnteresseerden kunnen www.woonbron.nl/alhenablok in de gaten houden voor actuele informatie.

Alhenablok 2

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer