Geplaatst op

Zondag 17 oktober gaan duizenden mensen de straat op in Rotterdam, om een vuist te maken tegen het landelijke woningmarktbeleid. De Woonopstand is een noodkreet van wanhopige woningzoekenden, die net als iedereen gewoon goed en betaalbaar willen wonen.

De 22 woningcorporaties uit de regio Rotterdam-Rijnmond, verenigd in Maaskoepel, sympathiseren met de Woonopstand. Wij juichen toe dat huurders en woningzoekenden massaal aandacht vragen voor de wooncrisis. Met het protest geven ze een krachtig signaal aan de landelijke politiek.
Want voor steeds meer mensen dreigt wonen onbetaalbaar te worden. De nood is nog nooit zo hoog geweest. Als woningcorporaties worden wij dagelijks geconfronteerd met de pijnlijke gevolgen daarvan. Er zijn veel te weinig woningen en de wachttijd voor sociale huurwoningen loopt alleen maar op. Dat moet opgelost worden. Iedereen heeft recht op betaalbare huisvesting. Een goede woning is de basis voor je bestaan: is die basis niet op orde, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van je leven.

Als corporaties zetten wij ons maximaal in voor meer betaalbare huisvesting voor mensen met lagere en middeninkomens. Maar we vragen ook al lang om minder regels en meer geld. Want corporaties kampen al jaren met een tekort, waardoor ze onvoldoende kunnen investeren in nieuwbouw, renovatie, verduurzaming en de leefbaarheid in wijken. Politiek Den Haag is nu aan zet om maatregelen te treffen, zoals het afschaffen van de verhuurdersheffing en het sneller beschikbaar stellen van bouwlocaties. Daarom sympathiseren wij met de Woonopstand. Woningzoekenden willen Gewoon Wonen. Ja, wij zijn onderdeel van het probleem, maar we zien onszelf vooral als deel van de oplossing. Geef corporaties weer de ruimte om te doen waarvoor ze ooit zijn opgericht: het bieden van goede en betaalbare woningen.

Cijfers
• landelijk tekort ruim 300.000 woningen;
• aantal daklozen afgelopen 10 jaar verdubbeld;
• Studenten: steeds minder kamers, kamers steeds duurder

Verhuurdersheffing
• sinds de invoering in 2013: meer dan 11 miljard sectorbreed.
• te weinig geld om te investeren in betaalbare woningen, renovatie, verduurzaming
• elk jaar wordt de opgave groter en dringender
• opgave en middelen: landelijk 116 miljard nodig komende 15 jaar; 26% niet beschikbaar

We zijn het niet over alles eens
- woonopstand - verzameling verschillende groepen
- niet eens met huurbevriezing: niet op te brengen
- kraken: nee, oneerlijk

Wijken
- leefbaarheid in wijken, sociale cohesie
- positie kwetsbaren in wooncrisis (spanningen, kloof; rijk en arm)
- wijken moeten steeds meer opvangen: ouderen, kwetsbaren, verwarden,
statushouders

Oplossingen
• Actieagenda Wonen. Aedes heeft daarom het initiatief genomen voor de Actieagenda Wonen. Samen met 33 andere partijen hebben we een kant-en-klaar plan waarmee het volgende kabinet direct aan de slag kan. Aan de slag móet zelfs.
• Verhuurdersheffing afschaffen
• regels versoepelen procedures versnellen
• locaties aanwijzen

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer