Samen werken aan goed sociaal wonen in Delft

Geplaatst op

Corporaties, huurdersraden en gemeente maken afspraken

Betaalbare huurwoningen, bestaande woningen versneld energiezuinig maken, extra nieuwe woningen, spoedzoekers helpen en de leefbaarheid verbeteren. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen van de prestatieafspraken in Delft. De gemeente maakt deze afspraken elk jaar met de woningcorporaties DUWO, Vestia/Stedelink, Vidomes, Woonbron en de huurdersorganisaties.

Betaalbare huurwoningen
De partijen weten dat ze alleen resultaten kunnen boeken door goed samen te werken. Er is immers woningnood. En veel mensen hebben steeds meer moeite om rond te komen door stijgende prijzen. De huren stijgen de volgende drie jaar gemiddeld minder hard dan de lonen. Huurders met lage inkomens die volgens de rijksnorm te duur wonen, krijgen in 2023 daarom een keer een huurverlaging naar 564 euro. Hier is nog een wetswijziging voor nodig.

Versnellen verduurzaming
De gemeente en corporaties gaan meer samenwerken bij het verduurzamen van woningen en klimaatbestendig maken van de woonomgeving. Elk jaar verduurzamen de corporaties een deel van hun woningen zodat ze energiezuiniger zijn. Eind 2028 zijn er geen sociale huurwoningen meer met een slecht energielabel. De huren stijgen niet door de isolatiemaatregelen, want woningen moeten deze kwaliteit hebben.

Speciale aandacht gaat uit naar de aanpak van schimmel. Vindt een huurder dat de corporatie het probleem niet goed oplost? Dan regelt de corporatie een onafhankelijk schimmelexpert.

Gemeente en corporaties zorgen ervoor dat informatie over inkomensondersteuning en energiezuinig wonen goed toegankelijk is. Contactpersonen moeten de bewoners zien te bereiken.

Nieuwe sociale woningen
Corporaties en gemeente werken in Delft samen aan 1600 nieuwe sociale huurwoningen voor verschillende doelgroepen. Samen met de gemeente en onderwijsinstellingen bekijkt DUWO de mogelijkheden voor meer nieuwe studentenwoningen in Delft. De gemeente werkt met Vidomes aan tijdelijke woningen op de Brasserskade. Daar kunnen de komende tien jaar statushouders en andere spoedzoekers wonen.

Extra aandacht voor leefbaarheid
In de wijken Buitenhof, Voorhof, Tanthof West moet veel gebeuren. Dit gebeurt met het Nationale Programma Leefbaarheid & Veiligheid. De gemeente Delft onderzoekt samen met de corporaties, bewoners en andere partners vernieuwende vormen van samenwerking. In de wijken Vrijenban, Voordijkshoorn (incl. Kuyperwijk), Tanthof-Oost, Wippolder en Hof van Delft komt een zogenoemde sociaal wijkregisseur. Deze contactpersoon in de wijk kan signaleren welke extra inspanning er nodig is voor versterking van de wijk.

sociaal wonen Delft

Download
Prestatieafspraken Delft 2023

Overig nieuws

Mijlpaal voortgang nieuwbouw aan de Frank van der Goesstraat in Dordrecht

In de wijk Crabbehof in Dordrecht is de nieuwbouw van de Frank van der Goesstraat in volle gang. Tijdens de feestelijke bijeenkomst van gisteren werd de start en de voortgang van het project gevierd. Na de toespraken van Arthur Oerlemans, directeur van Woonbron, wethouder Wim van der Kruijff van de gemeente Dordrecht en Johan Krijgsman, directeur Waal, brachten de genodigden een toost uit op het bereiken van weer een mijlpaal voor de woningbouw in Dordrecht.
Lees meer

Werken aan meer sociale huurwoningen, prettige buurten én een lager energieverbruik in Delft

Woningcorporaties staan voor grote opgaven als het gaat om betaalbaar, duurzaam en prettig wonen. Woonbron werkt daarom binnen verschillende projecten in Delft aan deze opgaven. “De urgentie is groot”, aldus Linda Schalkwijk, directeur bij Woonbron. “De regio Haaglanden telt 190.000 woningzoekenden en corporaties verhuren een kleine 9.000 woningen per jaar. Dat schuurt.”
Lees meer

Digitale bewonersnieuwsbrief september 2024

Eind september verstuurden we onze digitale nieuwsbrief naar onze bewoners. Ook in deze editie weer vele interessante onderwerpen, zoals verhalen van bewoners, het antwoord op veelgestelde vragen én tips.
Lees meer