Geplaatst op

Rotterdamse woningcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente Rotterdam hebben heldere afspraken gemaakt over hoe zij gaan samenwerken bij sloop- en renovatieprojecten in de stad. Het gaat dan onder andere om de betrokkenheid en ondersteuning van bewoners bij renovatie of sloop van hun woning.

Deze afspraken staan in het stedelijk sociaal statuut dat Woonbron, andere Rotterdamse woningcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente Rotterdam op 18 december 2024 hebben ondertekend. Met het sociaal statuut is de betrokkenheid van bewoners geregeld bij het maken van plannen voor een project. Ook zijn er afspraken gemaakt over de ondersteuning van bewoners, de Blijf in de buurtgarantie en de spijtoptantenregeling vastgelegd.

Duidelijkheid geven aan bewoners
Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): ”Ik ben enthousiast over deze belangrijke stap. Sloop of renovatie van een woning heeft grote impact op het persoonlijke leven van huurders. Daarom willen we hen duidelijkheid geven over waar ze aan toe zijn. De woningcorporaties maken nu eenduidige afspraken over de begeleiding van bewoners in deze situaties. Zo zorgen we ervoor dat bewoners na een ingrijpende periode weer een fijne woning en woonomgeving hebben.”

Blijf in de buurt garantie, huurgewenning en onafhankelijke bewonersondersteuning
Een van de maatregelen uit het sociaal statuut is de ‘Blijf in de buurtgarantie’. Als bewoners bij sloop of renovatie in dezelfde wijk willen blijven wonen, dan is dat mogelijk. Wie spijt heeft van de verhuizing naar een nieuwe buurt, kan met de spijtoptantenregeling terugkeren naar de oude buurt. Bewoners die na de renovatie of sloop van hun woning te maken krijgen met een hogere huur, krijgen drie jaar de tijd om te wennen aan de nieuwe huur. Ook is afgesproken dat huurdersorganisaties en bewonersgroepen recht hebben op onafhankelijke bewonersondersteuning als zij daaraan behoefte hebben.

Soms ook meebeslissen over renovatie of sloop
Het sociaal statuut beschermt bewoners en maakt helder wat de rechten, plichten en rollen van bewoners, verhuurders en de gemeente zijn. Woningcorporaties Havensteder, Woonstad en Hef Wonen gaan verder een proef doen waarbij huurders kunnen meebeslissenover de renovatie of sloop van hun woning. Na afloop van de proef bekijken de woningcorporaties en huurdersorganisaties of deze werkwijze ook toepasbaar is bij andere projecten.

Foto: Rhalda Jansen

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer