Geplaatst op

Vorige week maakte Aedes, de vereniging van woningcorporaties, de resultaten van zijn jaarlijkse benchmark bekend. Doel van deze benchmark is om corporaties te kunnen vergelijken en van elkaar te leren.

De benchmark kent vijf prestatievelden: Huurdersoordeel, Bedrijfslasten, Duurzaamheid, Onderhoud & verbetering, en Beschikbaarheid & betaalbaarheid. Er zijn per benchmarkonderdeel drie klassen: A, B en C. De corporaties met de beste scores vallen in klasse A, de middengroep in klasse B en de corporaties met de mindere scores in C.

Onze scores
Net als vorig jaar, scoren we op Huurdersoordeel een B. Ook de score bij de Bedrijfslasten en Duurzaamheid is onveranderd en is respectievelijk een C en een B. Bij Onderhoud & verbetering is de score teruggelopen van een B naar een C. Voor Beschikbaarheid & betaalbaarheid zijn wel scores beschikbaar, maar is er geen letter toegekend.

We zijn blij te zien dat we met een huurdersoordeel van 7,9 van nieuwe huurders boven het gemiddelde zitten van de sector. De score voor reparatieverzoeken hebben we weten op te trekken van een C naar een B. Een mooie score is de A op CO2 uitstoot per m2. Wat het meet is het daadwerkelijke gasverbruik in onze woningen. Wij scoren hierop gemiddeld beter dan de sector omdat we al meer woningen hebben aangesloten op het warmtenet. De score past bij een stedelijke corporatie met wat kleinere woningen in gebieden waar een warmtenet beschikbaar is.

Verbeteren woningkwaliteit speerpunt
Met twee keer een B en twee keer een C vinden we dat onze scores beter kunnen en moeten. Dit vraagt onze permanente aandacht. Het verduurzamen en daarmee het verbeteren van de kwaliteit van onze woningen is een van onze speerpunten. Voor 2028 willen we zoveel mogelijk woningen die nu nog een E, F of G label hebben, aanpakken. We versnellen de start van renovatie- en isolatieprojecten. Waarbij we uiteraard wel afhankelijk zijn van beschikbare capaciteit bij zowel onze eigen organisatie, de gemeentes waarin we werken en onze leveranciers.

Het verbeteren van de woningkwaliteit zal ook een positief effect hebben op het huurdersoordeel. Zeker als dit gepaard gaat met lagere energiekosten. We willen dat onze huurders tevreden zijn over hun woning, hun woonomgeving en de service die zij van Woonbron mogen verwachten. We zijn ervan overtuigd dat we het in de toekomst beter gaan doen.

Overig nieuws

Een woning delen met je beste vriend(in) in strijd tegen de wooncrisis

In de strijd tegen de wooncrisis start Woonbron met het verhuren van 10 woningen aan vrienden. Met een zogenoemd friendscontract kunnen 2 vrienden een woning delen, en daarmee dus ook hun huur. Dit is één van de mogelijkheden die volgens ons kan bijdragen aan het oplossen van het steeds groter wordende woningtekort. Woningzoekenden kunnen op vrijdag 14 februari, Valentijnsdag, vanaf 20.00 uur reageren via Woonnet Rijnmond.
Lees meer

Rotterdam zet in op betaalbare, duurzame woningen voor iedereen

Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Lees meer

Nieuwsbrief december 2024 – De bewoner en wij: “Alles wat je kunt doen om brand te voorkomen is meegenomen”

“Het is toch anders wonen dan voor de brand. Mijn woongenot heeft toch wel een klein deukje opgelopen. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan, zoals beter contact met mijn buren”, zegt Joy (40). Zij woont al ruim 16 jaar met veel plezier in een flat aan de Witte de Withstraat in Dordrecht. Vorig jaar werd ze geconfronteerd met 3 branden in haar straat in amper een week tijd.
Lees meer