Steffie legt uit: gezonde lucht in huis

Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld over gezonde lucht in huis. En waarom het belangrijk is om de lucht in huis fris te houden.

Ga naar Steffie


Dit is hoe je vocht herkent

Vocht herken je aan druppels op de ramen en een muffe lucht in huis. Te veel vocht in je woning zorgt voor schimmel. Daarom is goed ventileren belangrijk. Schimmel op de kozijnen en condens op de ramen komt vaak door te weinig ventilatie. Bekijk de voorbeelden hieronder.




Ventileren is geen energieverspilling

Mensen en huisdieren zorgen voor veel vocht. Ieder mens produceert 2 tot 3 liter vocht per dag, bijvoorbeeld door te ademen. Dit vocht komt in de woning. Door te ventileren zorg je ervoor dat de vochtige lucht in huis vervangen wordt door droge lucht van buiten. Je ventileert bijvoorbeeld via roosters, ramen en mechanische ventilatie.

Als je niet ventileert, blijft de lucht in huis vochtig. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen. Dus als je goed ventileert, stook je minder. Het is gezonder en voordeliger om te luchten en te verwarmen. Ventileren is geen energieverspilling.

Bekijk de tips van Milieu Centraal

Dit is hoe je energiezuinig ventileert in de winter

Misschien wil je weten hoe je in de winter verstandig en energiezuinig ventileert. In de lijst hieronder lees je ons advies per kamer. Dit advies geldt als het buiten 8 °C of kouder is.

Vertrek Wanneer je niet in de woning bent Wanneer je wel in de woning bent Wat te vermijden
Woonkamer Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm. Extra ventileren: Roosters volledig geopend, ramen half open. 1. Sterke of langdurige ventilatie door bijvoorbeeld geopende ramen in een kierstand van 10 cm.
2. Niet alleen ventileren tussen 9:00 uur en 16:00 uur, ook 's avonds en 's nachts.
Open en gesloten keuken Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm. Tijdens het koken extra ventileren:
1. Roosters volledig geopend, ramen half open.
2. Eventuele buitendeur gesloten houden.
3. Mechanische afzuiging in de hoogste stand.
4. Schakel de afzuigkap/hoogstand in tijdens het koken tot een kwartier/half uur na het koken.
5. Reinig of vervang filters in de wasemkap of afzuigopening regelmatig.
1. Sterke of langdurige ventilatie.
2. Geen geopende buitendeur in een kierstand van 10 cm. 3. Niet alleen ventileren tussen 9:00 uur en 16:00 uur, ook 's avonds en 's nachts.
Slaapkamers Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm. Tijdens het slapen extra ventileren:
1. Roosters volledig geopend, ramen half open.
2. 's Ochtends bij het opstaan ramen openen: circa 10 minuten het verstrek spuien. Hierna draairamen dicht.
1. Sterke of langdurige ventilatie.
2. Overdag geen geopende ramen in een kierstand van 10 cm.
3. Niet alleen ventileren tussen 9:00 uur en 16:00 uur, juist 's avonds en 's nachts
Slaapkamer – studeerkamer/ werkkamer Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam of raam op kierstand van 6 mm. Tijdens het studeren of werken:
1. Extra ventileren, roosters volledig geopend
2. Ramen half open.
Sterke of langdurige ventilatie.
Badkamer/ doucheruimte Bij geen gebruik van de doucheruimte of de badkamer:
1. Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm.
2. Mechanische afzuiging in de laagstand.
Tijdens het douchen:
1. Na afloop van het douchen wanden vloertegels droog maken.
2. Extra ventileren: roosters volledig geopend, ramen half open.
3. Mechanische afzuiging in de hoogste stand.
4. Na het douchen mechanische afzuiging een half uur laten nadraaien.
5. Tijdens en na het douchen: badkamerdeur gesloten houden.
1. Geen sterke ventilatie van de badkamer.
2. Na afloop van het douchen niet de vochtige lucht uit de badkamer of doucheruimte via aangrenzende vertrekken naar buiten toe weg ventileren.
3. Vermijd langdurig douchen. Bij voorkeur: 5 minuten per persoon per dag.

Zorg ervoor dat het altijd overal minimaal 15 °C is

De kans op problemen met vocht en schimmel zijn groter als het koud is in huis. Want als de muren en het plafond koud zijn én het is vochtig in huis, dan groeit de kans op schimmel. Dat voorkom je door iedere kamer te verwarmen tot minimaal 15 °C. Het liefst verwarm je sommige kamers tussen de 18 °C en 20 °C. Bekijk ook de lijst hieronder.

Minimale en gewenste temperatuur per kamer
Kamer Minimale temperatuur Geadviseerde temperatuur
Woonkamer 15 °C 18 of 19 °C
Open keuken 15 °C 18 of 19 °C
Gesloten keuken 15 °C 17 of 18 °C
Hal 15 °C 16 of 17 °C
Slaapkamers 15 °C 15 °C
Studeer- of werkkamer 15 °C 17 of 18 °C
Badkamer of doucheruimte 15 °C 18 of 20 °C

Tips om zelf schimmel te verwijderen

Meestal kun je de schimmel zelf verwijderen. Bijvoorbeeld met soda, (schoonmaak)azijn of schimmelreiniger. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje. Want de loskomende schimmeldeeltjes kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Gebruik ook altijd water. Anders verspreid je de schimmeldeeltjes in de lucht, en komt de schimmel op andere plekken terug.

Soda

Soda is de milieuvriendelijkste manier om schimmel te verwijderen. Los 5 á 10 gram soda op in een emmer met 1 liter warm water. Gebruik een harde borstel en maak die goed nat in de emmer. Vervolgens borstel je over de schimmelplekken. Neem ook de ruimte om de (donkere) schimmelvlek goed mee, om eventuele nieuwe jonge schimmels ook goed mee te nemen. Voor schimmel in voegen kun je eventueel een natte tandenborstel gebruiken.

Laat na het borstelen een paar uur intrekken en spoel na met schoon water. Laat de plek goed drogen. Als je de schimmel blijft zien, dan herhaal je je de behandeling nog een keer.

Azijn

Naast soda is (schoonmaak)azijn ook een goede optie voor het verwijderen van schimmel. Meng 1 deel (schoonmaak)azijn met 2 delen water. Bijvoorbeeld 100 ml azijn met 200 ml water. Maak de schimmelplekken nat met een spons of gebruik een plantenspuit. Laat even intrekken en neem af met schoon water. Laat de plek goed drogen. Is de schimmel de volgende dag nog steeds zichtbaar? Dan kan je de behandeling herhalen. Het advies is om dit 2 keer in de week te herhalen, tot minimaal 4 behandelingen.

Schimmelreiniger

Helpen de behandelingen met soda en azijn niet? Er zijn speciale verwijderaars. Bijvoorbeeld HG Schimmelreiniger. Dit soort middelen zijn wel een stuk agressiever. Wees hier voorzichtig mee.


Bekijk handige instructievideo's


Vraag en antwoord

Hieronder geven we antwoord op vragen die wij vaak krijgen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is een systeem dat zorgt voor gezonde schone en droge(re) lucht in huis. Je herkent het systeem aan de ventielen in de keuken, badkamer en wc.

Wat doe ik als Woonbron het probleem niet oplost? Of als ik het niet eens ben met de oplossing?

Misschien heb je een probleem met vocht of schimmel bij ons gemeld, maar ben je het niet eens met de oplossing die wij voorstellen. Meld dan een klacht bij ons. Dan kijken we opnieuw samen naar een oplossing. Bijvoorbeeld het inschakelen van een onafhankelijke vocht- en schimmelexpert.

Deze expert komt bij je langs en doet onafhankelijk onderzoek. Woonbron houdt zich aan de uitkomsten van dit onderzoek. Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. Er is een oplosbaar technisch gebrek. Dan lossen wij dit gebrek op. En we verwijderen de schimmel.
  2. Er is een niet oplosbaar technisch gebrek. Dan gaan we met elkaar in gesprek over een oplossing.
  3. Er is geen sprake van een technisch gebrek. Dan krijg je extra informatie over ventileren, vocht en verwarmen. Hier maken we afspraken over.