Ga je verbouwen in je appartement? Bekijk dan eerst de splitsingsakte. Deze vind je op Mijn VvE. Hierin staat precies welk onderhoud aan je gebouw de VvE regelt. Dat is bijvoorbeeld het onderhoud aan de buitenkant van het gebouw. Zoals de kozijnen van jouw appartement. Die mag je niet vervangen zonder dat je daarvoor toestemming hebt.
Ook als je de binnenkant aanpast, moet je voldoen aan de regels van de splitsingsakte. Dan gaat het bijvoorbeeld over voorkomen van geluidsoverlast als je laminaat, parket of plavuizen hebt.
Soms heb je een omgevingsvergunning nodig. Controleer dit zelf op de website van het Omgevingsloket. Dit is belangrijk, want deze vergunning overhandig je aan ons als je de woning verkoopt. Zonder die vergunning kunnen we de woning niet zomaar van je terugkopen.
Vraag toestemming aan ons voordat je aan de slag gaat
Stuur een bericht naar vvebeheer@woonbron.nl en vertel wat je van plan bent. Je hoort dan of je toestemming krijgt, en wat de regels zijn.
Je hebt bijvoorbeeld toestemming nodig van de VvE als je aan de slag gaat met:
Het verwijderen of verplaatsen van (draag)muren.
Wijzigingen of aanpassingen aan de gemeenschappelijke delen.
Wijzigingen of aanpassingen aan de uitstraling van het woongebouw.
Wijzigingen of aanpassingen aan de (gemeenschappelijke) leidingen.
Het aanbrengen van een plavuizen vloer of parket.
Het plaatsen van een dakkapel of raam in het dak.
Het plaatsen van een schotelantenne, zonwering of airco-unit.
Het maken van een rookgasafvoer door de gevel of het dak.
Het wegbreken van een schoorsteen of het dichtzetten van het rookkanaal.
Het aanleggen van een dakterras.
Het in gebruik nemen van een gemeenschappelijke ruimte.
Het bouwen van een schuur.
Ben je een eigenaar zonder VvE? Dan hoef je geen toestemming te vragen voor een aanpassing aan de woning. Wel moet de verbouwing voldoen aan het bouwbesluit en de regels van de Gemeente. Je kan advies voor een geplande verbouwing vragen bij de aannemer.
Waardestijging door verbouwen
Soms zorgt een verbouwing er voor dat jouw woning meer waard wordt. Meestal is deze stijging lager dan het bedrag dat je aan de verbouwing hebt uitgegeven. Ook moet je rekening houden met afschrijving. Over verloop van tijd gaan ook nieuwe dingen slijten.
Verkoop je de woning weer aan ons? Dan houden we in de taxatie alleen rekening met verbouwingen aan onroerende zaken. Dit zijn bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Vloerbedekking, laminaat en gordijnen vallen daar niet onder. Dit noemen we roerende zaken.
Hypotheek verhogen: toestemming nodig
Ga je je hypotheek verhogen? Bijvoorbeeld voor een verbouwing? Dan heb je meestal toestemming van Woonbron nodig. Dit hangt af van de koopvorm van jouw woning.
Vrije verkoop
Je hebt geen toestemming nodig.
KoopGarant of KoopComfort
Je hebt wel toestemming nodig als de hypotheek in totaal meer dan 110% van de oorspronkelijke wordt. Je krijgt toestemming als de hypotheek met NHG-garantie wordt afgesloten, en als je de hyptoheek niet verhoogd laat inschrijven bij de notaris.
Stuur ons een bericht via het contactformulier om toestemming te vragen. Vergeet niet om een actueel taxatierapport mee te sturen, waarin de waarde voor en na de verbouwing staat. Stuur ook de hypotheekofferte mee.