De overheid heeft in het Klimaatakkoord bepaald dat er in Nederland in 2050 bijna geen aardgas meer wordt gebruikt. Dit is belangrijk voor het milieu. Iedereen moet zich daarop voorbereiden. Daarom werken we samen met onze partners aan duurzame alternatieven voor het verwarmen van woningen. Bijvoorbeeld via een warmtenet.


Warmtenet, stadswarmte of stadsverwarming: zo werkt het

Een warmtenet (ook wel stadswarmte of stadsverwarming genoemd) gebruikt warmte voor de opwarming van water. Bijvoorbeeld restwarmte van een fabriek of afvalenergiecentrale, of aardwarmte van diep onder de grond.

Een netwerk van ondergrondse leidingen brengt het opgewarmde water naar een woongebouw, waar dez warmte van het water wordt gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming en warm water. Energie die anders verloren gaat, wordt zo op een duurzame manier hergebruikt.


Betaalbaarheid is een hele belangrijke voorwaarde

Het warmtenet mag niet duurder zijn dan verwarmen met aardgas.

Dit betekent dat de kosten voor warmte, op het moment van aansluiten van een woongebouw op het warmtenet, gemiddeld hetzelfde of lager zijn dan de kosten voor gas. Een onafhankelijke partij maakt deze berekening voor ons. In die berekening gaan we ervan uit dat iedereen net zoveel warmte verbruikt als nu.

Of de energiekosten van een woongebouw in de toekomst dalen, hetzelfde blijven óf stijgen, weten we niet. Dit hangt af van de gas- en warmteprijzen. We verwachten dat de prijs voor gas in de toekomst sneller stijgt dan de prijs voor warmte via het warmtenet.

Voor jou verandert er weinig. Je kunt je huis nog steeds verwarmen, alleen is de warmtebron anders. En op de afrekening stookkosten staat jouw verbruik niet meer in kubieke meters (m3) gas, maar in gigajoules (GJ) warmte.


Over het warmtenet in IJsselmonde & Hoogvliet

Woonbron en energieleverancier Vattenfall sluiten tussen 2020 en 2025 bijna 2.400 woningen aan op het warmtenet. Deze warmte komt van een afvalenergiecentrale.

  • In IJsselmonde sluiten we ongeveer 2.000 woningen aan. De woongebouwen Wilbertoord, Heindijk, Herenwaard, Schuilburgh, Beverburgh, Veenoord en Groene Tuin zijn inmiddels aangesloten op het warmtenet.
  • In Hoogvliet sluiten we ongeveer 400 woningen aan. Het woongebouw De Kulk is inmiddels aangesloten op het warmtenet.

Lees meer op Duurzaam010.nl


Over het warmtenet in Delft

Woonbron heeft in april 2024 met verschillende partijen afspraken gemaakt over het warmtenet in Delft. In de toekomst sluiten we woningen in de buurten Voorhof en Buitenhof aan op het warmtenet. Deze warmte komt uit de grond. Dit heet aardwarmte of geothermie.

Lees meer op Delft.nl
Lees het persbericht


Over het warmtenet in Dordrecht

Woonbron heeft in maart 2019 met verschillende partijen afspraken gemaakt over het warmtenet in de Drechtsteden. In de toekomst gaan we aan de slag met het aansluiten van woningen op het warmtenet. Deze warmte komt van een afvalenergiecentrale.

Lees meer op Drechtstedenenergie.nl
Lees het persbericht


Vraag en antwoord

Hieronder geven we antwoord op vragen die wij vaak krijgen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.

Waarom wordt mijn woongebouw aangesloten op het warmtenet?

Woningen koppelen aan het warmtenet helpt om de CO2-uitstoot te verminderen. CO2 is een broeikasgas. Broeikasgassen zorgen ervoor dat de aarde opwarmt en er klimaatveranderingen zijn. Opwarming is niet te stoppen, maar gaat minder hard als we wereldwijd minder CO2 uitstoten.

Ongeveer 30% van alle woningen in Nederland is van een woningcorporatie, dus met het gasloos maken van deze woningen kunnen we echt een verschil maken.

Hoe kom ik erachter of mijn woongebouw wordt aangesloten?

Bewoners van geselecteerde woongebouwen krijgen vanzelf een e-mail of brief als hun woongebouw aan de beurt is. Omdat het aanleggen van een warmtenet vaak lang duurt, kan het ook lang duren voordat bewoners een brief krijgen.

Moet ik toestemming geven?

Dat hangt af van de situatie in jouw woongebouw. Er zijn een paar opties:

  • Heeft jouw woongebouw een collectieve cv-ketel? Dan is toestemming geven niet nodig. Deze ketel staat vaak in de kelder of op de zolder van het gebouw. Alle woningen zijn aangesloten op deze ketel. Als we deze ketel vervangen, dan doen we dat automatisch voor iedereen. We kunnen niet de ene bewoner aansluiten en de andere niet. Dit aansluiten gebeurt niet in jouw eigen woning, en warm water en verwarming blijf je op dezelfde manier gebruiken. Daarom is toestemming geven niet nodig.
  • Heeft jouw woongebouw een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan besluit de VvE of jouw woongebouw wordt aangesloten op het warmtenet.
  • Stap je ook over op elektrisch koken, of heb je een eigen cv-ketel of boiler? Of moet er iets anders groots in jouw woning gebeuren? Dan is toestemming geven meestal wel nodig. We vragen dan alleen om toestemming voor de werkzaamheden in jouw woning, niet voor aansluiten op het warmtenet.
Wat merk ik van het aansluiten?

In huis verandert er niets. Je kunt gewoon op dezelfde manier de verwarming aanzetten en het wooncomfort blijft hetzelfde. Er is ook geen speciale isolatie nodig. De manier van stookkosten afrekenen, verandert ook niet. Op de afrekening stookkosten staat jouw verbruik niet meer in kubieke meters (m3) gas, maar in GigaJoules (GJ) warmte.

Ook vinden er werkzaamheden buiten plaats, aan de buitenkant van het gebouw en op straat. Hier kun je iets van gaan merken, bijvoorbeeld dat een stuk straat wordt afgesloten. Vervolgens wordt er een nieuwe installatie geplaatst in de kelder of op de zolder van het woongebouw. Het overzetten van de buizen van de oude installatie naar de nieuwe installatie duurt ongeveer één dag. Op die dag heb je tijdelijk geen warm water en is ook de verwarming even buiten gebruik. We plannen het zo, dat dit niet gebeurt op een koude winterdag. We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken en we informeren je op tijd als het zover is.

Moet ik thuis zijn voor de werkzaamheden?

Voor het aansluiten op het warmtenet hoef je niet thuis te zijn.

Word ik gedwongen om van energieleverancier te veranderen?

Nee. Je kunt nog steeds zelf een energieleverancier kiezen voor stroom. De aansluiting op het warmtenet heeft te maken met de collectieve cv-ketel. Het is die ketel die dan niet langer gebruik zal maken van gas maar van warmte. Woonbron zorgt voor een contract met de warmteleverancier in jouw buurt.

Wat is het verschil tussen een collectieve en individuele aansluiting op het warmtenet?

Onze woongebouwen hebben vaak een collectieve verwarmingsinstallatie. Hier zijn alle woningen op aangesloten. Deze installatie heeft één grote aansluiting op de gas- of warmteleiding. Dit heet een collectieve aansluiting. Het voordeel van zo'n aansluiting is dat de kosten voor vastrecht vaak lager zijn dan bij een individuele aansluiting. Want in dat geval heeft iedere woning een eigen aansluiting op de warmteleiding. Dat zorgt ervoor dat de kosten voor vastrecht vaak hoger zijn.

Woonbron kiest er bewust voor om woongebouwen met een collectieve gasaansluiting ook naar een collectieve warmteaansluiting over te zetten. Nieuwe eengezinswoningen hebben vaak wel een individuele aansluiting op het warmtenet.

Bij wie kan ik terecht met vragen over het aansluiten in mijn woongebouw?

Wanneer jouw woongebouw aan de beurt is, krijgt je een contactpersoon toegewezen. Deze staat genoemd in de brief die je tegen die tijd van ons krijgt.