De overheid heeft in het Klimaatakkoord bepaald dat er in Nederland in 2050 bijna geen aardgas meer wordt gebruikt. Dit is belangrijk voor het milieu. Iedereen moet zich daarop voorbereiden. Daarom werken we samen met onze partners aan duurzame alternatieven voor het verwarmen van woningen. Bijvoorbeeld via een warmtenet.

Warmtenet, stadswarmte of stadsverwarming: zo werkt het

Een warmtenet (ook wel stadswarmte of stadsverwarming genoemd) gebruikt warmte voor de opwarming van water. Bijvoorbeeld restwarmte van een fabriek of afvalenergiecentrale, of aardwarmte van diep onder de grond.

Een netwerk van ondergrondse leidingen brengt het opgewarmde water naar een woongebouw, waar de warmte van het water wordt gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming en warm water. Energie die anders verloren gaat, wordt zo op een duurzame manier hergebruikt.

Betaalbaarheid is een hele belangrijke voorwaarde

Het warmtenet mag niet duurder zijn dan verwarmen met aardgas.

Dit betekent dat de kosten voor warmte, op het moment van aansluiten van een woongebouw op het warmtenet, gemiddeld hetzelfde of lager zijn dan de kosten voor gas. Een onafhankelijke partij maakt deze berekening voor ons. In die berekening gaan we ervan uit dat iedereen net zoveel warmte verbruikt als nu.

Of de energiekosten van een woongebouw in de toekomst dalen, hetzelfde blijven óf stijgen, weten we niet. Dit hangt af van de gas- en warmteprijzen. We verwachten dat de prijs voor gas in de toekomst sneller stijgt dan de prijs voor warmte via het warmtenet.

Voor jou verandert er weinig. Je kunt je huis nog steeds verwarmen, alleen is de warmtebron anders. En op de afrekening stookkosten staat jouw verbruik niet meer in kubieke meters (m3) gas, maar in gigajoules (GJ) warmte.

Over het warmtenet in IJsselmonde & Hoogvliet

Woonbron en energieleverancier Vattenfall sluiten tussen 2020 en 2025 bijna 2.400 woningen aan op het warmtenet. Deze warmte komt van een afvalenergiecentrale.

  • In IJsselmonde sluiten we ongeveer 2.000 woningen aan. De woongebouwen Wilbertoord, Heindijk, Herenwaard, Schuilburgh, Beverburgh, Veenoord en Groene Tuin zijn inmiddels aangesloten op het warmtenet.

  • In Hoogvliet sluiten we ongeveer 400 woningen aan. Het woongebouw De Kulk is inmiddels aangesloten op het warmtenet.

Lees meer op Duurzaam010.nl

Over het warmtenet in Delft

Woonbron heeft in april 2024 met verschillende partijen afspraken gemaakt over het warmtenet in Delft. Deze warmte komt uit de grond. Dit heet aardwarmte of geothermie. In de toekomst sluiten we woningen in de buurten Voorhof en Buitenhof aan op het warmtenet. Het gaat om:

  • Artemisstraat 8-312

  • Beethovenlaan 1-147

  • Bachsingel 4-77

  • Chopinlaan 13A-355

  • Chopinlaan 154-300

  • Haydnlaan 2-148

  • Herculesweg 205-285

  • Vulcanusweg 2-22

  • Mozartlaan 26-416

  • Mozartlaan 432-662

  • Schubertlaan 1-157

  • Schubertlaan 152-194

  • Reinier de Graafweg 2-634

Lees meer op DelftDoetDuurzaam.nl
Lees het persbericht

Scan de QR code en blijf via de BouwApp op de hoogte van de aanleg van het warmtenet. U hoort als eerste wanneer de werkzaamheden beginnen en krijgt informatie over eventuele overlast. Ook kunt u via de app contact opnemen met de partij die het warmtenet in Delft aanlegt.

QRcode bouwApp - Warmtenet Delft (002)

Over het warmtenet in Dordrecht

Woonbron heeft in maart 2019 met verschillende partijen afspraken gemaakt over het warmtenet in de Drechtsteden. In de toekomst gaan we aan de slag met het aansluiten van woningen op het warmtenet. Deze warmte komt van een afvalenergiecentrale.

Lees meer op Drechtstedenenergie.nl
Lees het persbericht

Vraag en antwoord

Hieronder geven we antwoord op vragen die wij vaak krijgen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.